Новорічні традиції Японії в коледжі
Із завершенням 2017 року наближається до кінця і оголошений Президентом Рік Японії в Україні. Протягом року у нашому коледжі студенти мали нагоду ознайомитися ближче з традиціями Японії.
Логічним завершенням циклу відповідних виховних заходів стало проведення 18 грудня викладачем спецдисциплін Биковою Тетяною Борисівною майстер-класу з виготовлення мотибани в межах позанавчального заходу на тему: «Новорічні традиції Японії».
Для початку студентам було запропоновано міні-опитування «Що я знаю про Японію». Безперечним лідером опитування став студент 4 курсу Пурис Костянтин.
Крім того в ході заходу присутні викладачі та студенти дізнались…
Період Нового року в Японії називають "золотим тижнем".
Свято для японців це не тільки зустріч Нового року, а й підготовка до нього.
Підготовчими заходами є купівля подарунків і талісманів для рідних і близьких (граблі, дарума, отосідама); вибір новорічного вбрання (святкового кімоно); підготовка до розсилання ненґаджьоо - поштових вітальних листівок родичам і друзям; прикрашання оселі з використанням кадомацу (новорічна композиція з сосни, квітів, бамбуку), сімекадзарі (мотузка з рисової соломи), вакадзарі (прикраса на основі рисового вінка)
Традиційними японськими стравами на Новий рік : є рисові колобки (мочі), каґамі-мочі – дві рисові кульки прикрашені мандарином, бобовий суп, церимоніальний напій – тосо, рисове печиво, осети рері тощо
Предметом колективного виготовлення під час проведення майстер-класу стала мотибана – новорічне деревце з гілок лози на які нанизані кольорові кульки з клейкого рису– моті. Деревце нагадувало Тосігамі (новорічному божеству) потурбуватися про гостинних господарів оселі у році, що наступає.
Усі учасники майстер-класу, крім задоволення від спільної роботи, спробували японські новорічні ласощі – моті.
Рецепт екзотичних солодощів можна знайти на моїй сторінці у Фейсбуці https://www.facebook.com/profile.php?id=100020738993218